söndag 15 maj 2011

Kl.19.58

Har precis varit i vallokalen och INTE röstat. Efter att kommit från jobbet och sen sprungit till vallokalen efter att fått en vägbeskrivning av en cyklande bror duktig var jag till slut där två minuter i åtta.
Upp för trapporna. Valsedeln i kuveret. Smackibonk. Sköja till det med valpersonalen. Sen berätta att jag inte har något röstkort.
Det gör inget, sa dom. Bara du har leg.
Hala fram legget. De hittar mig inte i listan. Jag är i fel vallokal. Då spelar röstkortet en jävla roll. Fuck och röven.
Det var bara att kliva därifrån. Sluta att sköja till det. Jag knycklade ihop kuveret. Svor. Skickade det i papperskorgen istället för i unan.

Fram till att jag var tjugofem brydde jag mig föga. Min ansvarskänsla eller tro på samhället var svag och sval. Det är den väl fortfarande, men det här en utav de få tillfällen som den lilla människan har en chans att påverka. Dessutom hade vi inte sett moderaterna vid makten två perioder i rad på den tiden. Det hade heller inte letat sig in några folkdräktsklädda främlingsfientliga pajaser i riksdan.
Om de lyckas sno åt sig fler mandat än innan omvalet kommer jag känna mig bedrövligt skyldig för att inte min röstjävel ligger i den där lådan.

Upp till kamp! (nästa gång...)
Published with Blogger-droid v1.6.8

Hunger och svält istället för melodifestival.

Jag och tjejen tittade på 2:ans film Hunger igår. Istället för melodifestivalen. Den hade total avsaknad av glitter, glada miner och glamour. Filmen handlade om I.R.A:are som genomförde två strejker i fängelse under åttiotalet. Den första var en smutsstrejk. Den andra var en hungerstrejk. Hela filmen var en potpurri av våld, misshandel, bajskletande, inzoomning av liggsår.
Det var deppigt, tungt, naket, sorgligt. Huvudpersonen i filmen dog av svält.
Filmen var verklighetsbaserad. Ingen melodifestival precis. Grundtanken om jag fattade det hela rätt var att de var ute efter att bli respekteradekulle få som politiska fångar. Det skedde aldrig. Åtta andra fångar dog i hungerstrejken.

På spårvagnen till jobbet i morse klev det på en tjej i ridkläder. I handen hade hon en piska. Hon kanske skulle hem och läxa upp sin man. Eller så skulle hon rida.
Published with Blogger-droid v1.6.8