lördag 9 februari 2013

T-livs eller Tommys livs

T-livs eller Tommys livs verkar hålla på att stänga. En blandning av jourbutik och mindre mataffär som ligger på andra lång, för den som inte vet.
Too bad, too sad så att säga. Stället är ju en instutition för öltörstiga som måste ha cigg eller snus. För luffers och löst folk.
Jag har handlat där inne under alla år jag har hängt på andra lång.
En av snubbarna som jobbar där inne är smått egen.
En gång när jag var där inne och kollade på billiga dvd:s märkte jag hur snubben i kassan började låtsassnyfta. Sen stod han och tittade på mig. Okej… tänkte jag och fortsatte bläddra. Han började snyfta igen och mumla.
"Jävla filmjävel, jävla filmjävel"
Han lämnade kassan och kom fram till mig. Plockade upp en film på måfå och slog på den:
" Jävla filmjävel". Snyft. "Jävla filmjävel".
Han fortsatte sitt utspel bakom kassan. När nån kund kom fram betedde han sig helt normalt. Så fort det blev tomt på kunder började han jämra sig igen. Jag sa Tjena och gick ut därifrån utan att handla nåt.
I säkert en månad framöver, varje gång jag kom in började han med sin jävla filmjävel igen. Han brydde sig inte om ifall det stod kunder framför mig. Så fort han fick syn på mig i kön körde han igång. Till slut började jag spela med. Då tröttnade han ganska fort.
En annan gång lurade han kunderna i kön att vi dansade balett ihop.
"Glöm inte trikåerna imorn", sa han högt.
Sen berättade han för kunderna vilken duktig balettdansös jag var och hur roligt det var att dansa med mig. Nästa gång jag kom in lurade jag kunderna att vi dansade balett ihop. På något vis verkade det som han inte tyckte det var lika kul. Det tyckte jag.
Andra gånger var han "mer normal". När han fick syn på mig långt bak i kön började han blinka mot mig och höll på med olika ticks så tills jag kommit fram och det var min tur.
Ibland var han bara helt vanlig.
För ett tag sen skaffade de kameraövervakning i butiken. Då stod han och blängde oavbrutet på skärmarna som om han befann sig på bio. Han hade knappt tid att slå in kundens varor, och när han gjorde stod han lika oavbrutet och blängde in i skärmarna. Helt paralyserad.
Sköjig prick hur som helst.

Anledningen att jag skriver i imperfekt är inte för att han är avliden, utan för att den massiva skyltningen utanför T-livs säger halva priset på hela sortimentet, men butiken är släckt och dörren är låst. Även under utlovade öppettider.
Istället får man nu gå till den svindyra jourbutiken på Värmlandsgatan och inhandla sina filter och ciggpapper.
Så Hail till T-livs.